“Zo, je gaat als een trein.”
Hieronder kan je informatie vinden voor je spreekbeurt.
Welkom op het station
Elke dag reizen meer dan een miljoen mensen met de trein door Nederland! Wat komt er allemaal kijken bij reizen over het spoor? Wie werkt er aan het spoor? En hoe zit het met techniek en veiligheid?
Van trekschuit tot moderne trein
In ons land maken we al sinds de 17e eeuw gebruik van openbaar vervoer. Tijdens het begin gebeurde dit met trekschuiten over het water. Stap voor stap veranderde dat tot het openbaar vervoer wat we nu kennen. In deze themakaart lees je alles over de geschiedenis van het spoor.
Wat rijdt er op het spoor?
Over het spoor rijden treinen, trams en metro’s. Wat voor soorten zijn er eigenlijk? Je leest er hier meer over!
Het spoor & techniek
Treinen, trams en metro’s rijden over het spoor. In Nederland ligt wel 6000 kilometer aan spoor. Maar hoe wordt dat spoor aangelegd? Je kunt spoorstaven namelijk niet zomaar op de grond leggen.
Over de grens
Reizen met de trein gaat snel en makkelijk, ook naar het buitenland. Sinds 2009 bestaat in Nederland namelijk een hogesnelheidslijn, de HSL. Over deze hypermoderne treinverbinding razen supersnelle treinen van Amsterdam of Rotterdam naar het buitenland. Met maximaal 300 kilometer per uur reis je in zo’n twee uur naar Brussel of in drie en half uur naar Parijs!
Beroepen aan het spoor
Er komt veel bij kijken om treinen, trams en metro’s veilig en op tijd te laten rijden. Daarom werken er duizenden mensen op en rond het spoor, in allerlei soorten beroepen. Samen werken ze er hard aan om alle reizigers van dienst te zijn.